Ecotips

TIPS ZUINIG ENERGIEVERBRUIK : Elektriciteit

Verlichting

Doe het licht uit in ruimtes waar niemand is. Maak in gang, kelder, garage, traphal … gebruik van bewegingsmelders die het licht automatisch ontsteken en na een goed berekende periode weer doven.
Het centrale sturingssysteem “Eltako” combineert klassieke schakelaars met bewegingssensoren, dimmers en timers: uw garantie op een efficiënte bediening van uw lichtpunten én een rationeel energieverbruik!

Spaarlampen

Kijk naar elk lichtpunt in uw woning en reken uit of een spaarlamp er rendeert. Spaarlampen zijn duurder dan gloeilampen, maar ze hebben een uitgesproken lange levensduur en het prijsverschil heeft na een korte tijd terugverdiend. Moderne spaarlampen kunnen ook met een dimmer worden geregeld.

Ledverlichting

Oriëntatieverlichting functioneert op basis van Led’s, bekend omwille van hun duurzaamheid. Deze lampjes branden meer dan 50.000 uur en verbruiken nauwelijks energie (0,6 Watt).

Domotica

Met domotica kan u uw energieverbruik aanzienlijk verminderen dmv een systeem dat uw verwarming regelt, alle lichtpunten bedient, uw rolluiken en zonnewering,… afhankelijk van de weersomstandigheden.

TIPS ZUINIG ENERGIEVERBRUIK : Verwarming

Keuze van de ketel

Alles begint met het kiezen van de juiste cv-ketel. De afgelopen 10 jaar is het rendement aanzienlijk verbeterd. Bij verwarmingsinstallaties die ouder dan 20 jaar zijn, doet u er sowieso goed aan om deze te vervangen. Opteer voor een ketel met een hoog rendement of nog beter een condensatieketel, die haalt extra warmte uit de verbrandingsgassen. U bespaart tot 15% op uw gasrekening. En u verwarmt milieuvriendelijk : hij produceert 10 maal minder stikstofoxide.

Vervanging van de ketel

Wacht niet te lang met uw verwarmingsketel te vervangen. Installaties ouder dan 20 jaar zijn allesbehalve energiezuinig. Het bedrag dat je daarvoor moet neertellen, wint u terug dankzij een lager verbruik.

Milieuvriendelijk alternatief : de warmtepomp

De Altherma-warmtepomp van Daikin haalt minstens 3/4de van haar energie uit de natuur (buitenlucht), het resterende kwart uit elektriciteit. De warmtepomp verbruikt dus veel minder betaalde energie dan een klassiek systeem (gas- en stookolie). U bespaart zelfs tot 30% op uw energiefactuur.

Thermostaat

Plaats de thermostaat op de meest aangewezen plaats in de woning: op de juiste hoogte, niet bij een deur, niet op een buitenmuur en niet naast een warmtebron. Om zuinig te verwarmen maakt u de temperatuurverschillen tussen dag- en nachtregime best niet te groot (bv overdag 20°C en ’s nachts 16°C). Laat u ’s nachts de woning te veel afkoelen, dan is in verhouding meer energie nodig om opnieuw de comforttemperatuur te bereiken. Regel de verwarming zo dat ze kort voor het slapengaan al uitschakelt.

Thermostatische kranen

Door middel van thermostatische kranen op elke radiator kan u zorgen voor een aangepaste temperatuur in elke ruimte. Zo verbruikt u niet meer energie dan nodig.

Leidingen isoleren

Wist u dat er een aanzienlijke hoeveelheid warmte verloren gaat via de cv- en waterleidingen? Isoleer deze buizen in niet-verwarmde ruimten en bespaar behoorlijk wat geld.

TIPS ZUINIG ENERGIEVERBRUIK : Water

Zuinig warm water

Enkele badkamertips: Neem vaker een douche en minder vaak een bad. Koop een spaardouchekop, die verbruikt minder warm water en dus ook minder energie. Laat de kraan niet lopen tijdens een scheerbeurt of tijdens het tandenpoetsen.

Toestellen voor de productie van warm water

Warmwatertoestellen op aardgas werken snel en zijn eenvoudig te bedienen. De meeste ervan warmen het water pas op wanneer u het nodig hebt. Alleen als op korte tijd veel warm water tegelijkertijd nodig is, is een buffervat (boiler) aan te raden. Boilers werken op aardgas of op elektriciteit. Ze slaan een voorraad warm water op en houden die zoveel mogelijk gebruiksklaar op een constante temperatuur. Stel de temperatuur van een boiler in op 65°C. Die temperatuur is hoog genoeg om gevaarlijke bacteriën te doden en laag genoeg om aanzienlijke kalkafzetting te voorkomen. Het is belangrijk dat u een toestel kiest, dat in verhouding staat tot uw dagelijkse noden.

Regenwaterrecuperatie

Drinkwater lijkt onuitputtelijk uit de kraan te stromen, in werkelijkheid droogt onze planeet dagelijks af en is water zeer belangrijk. Bovendien kunnen wij vergenoegen van regenwater voor veel waterbehoeften, het is perfect bruikbaar voor: wc-spoeling, wasmachine, schoonmaak, het sproeien van de tuin,… Bovendien is regenwater kalkvrij en bijgevolg beter voor de levensduur van uw toestellen. Met een regenwatersysteem bespaart u zelfs tot 250 euro per jaar op uw waterfactuur !

Milieuvriendelijk alternatief : de zonneboiler

Gebruik gratis zonne-energie om uw sanitair water op te warmen en bespaar tot 75% op uw kosten voor warm water. De zonnepanelen op het dak vangen de zonnestralen op. Deze worden omgezet in energie en dmv een warmtewisselaar in de boiler wordt uw sanitair water op temperatuur gebracht. Voor een zonneboiler zijn er premies voorzien.

Milieuvriendeljik alternatief : de warmtepomp gekoppeld met boiler

Kies voor een optionele warmwatertank met een inhoud van 150, 200 of 300 liter. Die beantwoordt aan alle warmwaterbehoeften van uw gezin. De tank verbruikt weinig energie, maar garandeert toch een snelle opwarming van uw sanitair water.

TIPS ZUINIG ENERGIEVERBRUIK : Ventilatie

In een goed geïsoleerde, luchtdichte woning is een goed ventilatiesysteem noodzakelijk dat op een gecontroleerde manier zorgt voor een aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht. U kunt er best naar streven om het energieverlies door ventilatie zo veel mogelijk te beperken.

Ventilatie C

Het opnemen van een ventilatiesysteem C met Duco Comfort, resulteert in een verbetering van het E-peil tussen de 8 en de 16 punten volgens de actuele EPB-regelgeving.

Ventilatie D met warmterecuperatie

Ideaal is een mechanisch ventilatiesysteem (D) met warmterecuperatie. Het opnemen van een ventilatiesysteem D resulteert in een verbetering van het E-peil tussen de 16 en 22 punten volgens de actuele EPB-regelgeving. Hoe lager het gerealiseerde E-peil hoe hoger de voorziene premies.

Ventilatiekanalen

Gebruik ronde luchtkanalen met gladde binnenzijde, gemakkelijk bereikbaar voor reiniging.